U bent hier : MijnFinanciën.be » Nieuws » Welke formule kiezen om de aankoop van je wagen te financieren?

Welke formule kiezen om de aankoop van je wagen te financieren?

Welke formule kiezen om wagen te financieren

Ben je van plan om een andere wagen, motor of bestelwagen te kopen? Voor een nieuwe of tweedehandswagen kan het interessant zijn om een consumentenkrediet te gebruiken om de financiering van je aankoop over een langere of kortere periode te spreiden.

De consumentenkredieten die je kan gebruiken om een nieuwe of tweedehandswagen te financieren, kunnen onderverdeeld worden in de volgende formules:

  • Lening op afbetaling,
  • Verkoop op afbetaling
  • Lening of verkoop op afbetaling als ballonkrediet
  • Leasing

Lening op afbetaling (met of zonder welbepaald doel)

Een lening op afbetaling kan je bij de meeste financiële instellingen afsluiten. In veel gevallen zal de concessiehouder je er ook een aanbieden, via een kredietinstelling.

Om van het aanbod van de concessiehouder te kunnen genieten, zal je in bepaalde gevallen een voorschot van 15% moeten betalen. Soms zal het aanbod ook aantrekkelijker zijn omdat het JKP lager ligt dan dat van de banken en andere kredietverleners.

Weet dat als je voor deze optie kiest, je waarschijnlijk veel minder speelruimte zal krijgen om te onderhandelen over de aankoopprijs, de opties of de overnamevoorwaarden voor je oude wagen.

Onderhandel goed over de aankoopprijs en de andere voorwaarden bij je concessiehouder en kies eerder voor het aangaan van een lening op afbetaling bij een kredietinstelling. Dat kan je meer geld besparen dan de iets goedkopere lening nemen bij de concessiehouder. Vergelijk uiteraard steeds de verschillende autoleningen.

Je kan kiezen uit twee types leningen op afbetaling:

Een lening op afbetaling met een welbepaald doel (de klassieke financiering)

Deze lening is gekoppeld aan de aankoop van je wagen. Je zal dus een aankoopbewijs moeten kunnen voorleggen. Het geleende bedrag zal je integraal moeten gebruiken voor de aankoop van je wagen.

De meeste kredietinstellingen die dit type leningen aanbieden voor de aankoop van een auto, motor, enz. zijn vaak bereid om tot 120% van de aankoopprijs te lenen, zodat je ook de verzekering, de belasting op inverkeerstelling, enz. kan betalen.

Een persoonlijke lening voor alle doeleinden

Je kan best kiezen voor een persoonlijke lening voor alle doeleinden in de volgende gevallen:

  • Je hebt geen aankoopbewijs
  • De wagen die je wil kopen, past niet binnen de voorwaarden voor een lening op afbetaling
  • Je wil een som geld lenen die niet enkel bedoeld is voor de financiering van je wagen

Denk eraan dat dit type lening veel minder interessant is qua JKP dan een lening op afbetaling (klassieke autolening).

Kies enkel voor een persoonlijke lening voor alle doeleinden in de gevallen die we hierboven vermelden. De voorwaarden van een klassieke lening zijn veel interessanter.

De verkoop op afbetaling

Concessiehouders stellen je vaak dit type financiering voor. In het algemeen krijg je hiermee een lagere rentevoet dan met een lening op afbetaling.

Opgelet: vaak wordt een voorschot van minstens 15% gevraagd, ook al is dat volgens de wet op de consumentenkredieten niet verplicht.

Ook goed om te weten: als een verkoop op afbetaling een clausule van eigendomsvoorbehoud bevat, zal je pas effectief eigenaar worden van het voertuig wanneer je minstens 40% van het geleende kapitaal hebt terugbetaald.

Als je kiest voor een verkoop op afbetaling, neem je best de nodige verzekeringen om je te beschermen voor als er iets zou gebeuren met het voertuig wanneer je er nog niet de eigenaar van bent.

De lening op afbetaling of de verkoop op afbetaling als ballonkrediet

Een lening op afbetaling of een verkoop op afbetaling als ballonkrediet biedt je de mogelijkheid om minder hoge mensualiteiten (maandelijkse aflossingen) te betalen. Opgelet, een ballonkrediet heet zo omdat je op het einde van het krediet nog een grote som zal moeten betalen.

De klassieke lening en verkoop op afbetaling zijn vaak voordeliger als je kijkt naar het totale bedrag dat je hebt terugbetaald. Een ballonkrediet kan wel interessant zijn als je vaak van wagen verandert en de terugbetaling van de “ballon” financiert met de verkoop van je wagen.

Persoonlijke leasing (private lease)

Leasing wordt meestal gebruikt door ondernemingen of voor professionele doeleinden, maar er bestaan ook leasingformules voor particulieren. Met deze oplossing huur je het voertuig. Als de leasingformule ook een aankoopoptie bevat, kan je eigenaar worden aan het einde van het contract door een percentage van de cataloguswaarde te betalen.

Je kan er ook voor kiezen om een hogere “huur” te betalen zodat een aantal diensten inbegrepen zijn, zoals onderhoud, reparaties, verzekering, banden, …

Opgelet: een leasing bevat verschillende voorwaarden, zoals een maximaal aantal kilometers. Als je die limiet overschrijdt, kan dat veel geld kosten! Wil je meer weten over leasing en renting? Bekijk dan zeker onze gids over financiering via leasing en renting!

Leasing is interessanter voor ondernemingen en voor professionele doeleinden om fiscale redenen. Als je echter een totaaloplossing wil en je je geen zorgen wil maken over het onderhoud en dergelijke, ongeacht het financiële aspect, dan kan je een leasing als particulier overwegen.
Ik deel :