U bent hier : MijnFinanciën.be » Nieuws » Wat zijn de verschillen tussen een persoonlijke lening en een geldreserve?

Wat zijn de verschillen tussen een persoonlijke lening en een geldreserve?

Verschillen tussen persoonlijke lening en geldreserve

Je moet je niet alleen afvragen wat de verschillen zijn, maar vooral ook wat de gelijkenissen zijn tussen deze twee soorten krediet. Op het eerste gezicht zou je immers kunnen denken dat het over hetzelfde product gaat en soms zou je ze kunnen verwarren met elkaar.

Gelijkenissen "="

Soepel en vrij te gebruiken … je hoeft je niet te verantwoorden!

Wanneer je de sites van banken en kredietinstellingen analyseert, zal je vaststellen dat het flexibele gebruik ervan het belangrijkste is wat deze twee kredietformules gemeenschappelijk hebben. Als ontlener kan je de som die je ter beschikking wordt gesteld, gebruiken wanneer je wil en waarvoor je wil, zonder je te moeten verantwoorden.

Hoger JKP dan JKP voor specifiek krediet

Dit soepele gebruik heeft een prijs want het jaarlijks kostenpercentage (JKP) voor een persoonlijke lening of een geldreserve ligt veel hoger dan het JKP voor leningen met een specifiek doel (renovatie, aankoop wagen, …).

Verschillen "<=>"

Tot twee keer het JKP!

Het feit dat je bij een geldreserve steeds opnieuw kan beschikken over het geld dat je al hebt terugbetaald, zonder daarvoor een nieuwe aanvraag te doen of een dossier in te dienen, heeft een kost. Het JKP kan daardoor tot het dubbele bedragen van het JKP voor een persoonlijke lening!

Groot verschil tussen de niveaus van de uitgeleende bedragen

Het feit dat je bij een geldreserve steeds opnieuw kan beschikken over het geld dat je al hebt terugbetaald, impliceert dat de bedragen die worden uitgeleend kleiner zijn dan de bedragen voor persoonlijke leningen. Zo kan je al aanbiedingen voor geldreserves vinden vanaf € 500 tot € 10.000 à € 15.000. Voor persoonlijke leningen kunnen de bedragen stijgen tot € 50.000.

Alles staat vast bij de ene formule, niks bij de andere!

Met een persoonlijke lening weet je bij de ondertekening van het contract exact waaraan en waaraf:

  • De datum en het bedrag dat op je rekening wordt gestort
  • De duurtijd van de terugbetaling en dus het aantal mensualiteiten, hun vervaldagen, hun bedrag met de verdeling tussen terugbetaald kapitaal en interesten
  • De eventuele dossierkosten
  • Je opties voor een schuldsaldoverzekering
  • De toegepaste debetrentevoet en het JKP, wat toelaat om twee kredieten te vergelijken omdat het rekening houdt met de debetrentevoet en de dossierkosten

Je kent dus de aflossingstabel met vaste mensualiteiten en dat ongeacht of je het bedrag in een keer opneemt of in verschillende keren.
Als je het gebruik van je krediet over een lange periode spreidt, zal je interesten betalen op het geleende geld dat je niet gebruikt, wat niet optimaal is.

Met een geldreserve daarentegen betaal je niets, zolang je het geld niet gebruikt, maar je weet niet hoeveel je zal moeten terugbetalen. Bij het stelselmatig opnemen en terugbetalen wordt het erg gecompliceerd om nog goed te begrijpen wat je precies terugbetaalt.

Vervroegde terugbetaling MET en ZONDER boete

Een van de voordelen van een geldreserve is dat je vervroegde terugbetalingen kan doen zonder enige vorm van boete. Dat is logisch omdat de kredietinstelling er alle belang bij heeft dat je zo snel mogelijk uit je geldreserve put zodat ze interesten kan aanrekenen.

Hoe maak je de keuze tussen geldreserve en persoonlijke lening?

Heb je veel of weinig geld nodig? Heb je het meteen allemaal nodig? Hoe vaak heb je het nodig? Het antwoord op deze vragen zal bepalen of je voor een geldreserve of een persoonlijke lening moet kiezen. In beide gevallen herinneren we je eraan dat je kan besparen door simulaties te maken en te vergelijken. Op onze site is het heel eenvoudig: geldreserve & persoonlijke lening.

We hebben deze twee producten niet op dezelfde pagina gezet omdat het

volgens ons heel verschillende producten zijn.

Ik deel :