X
U bent hier : MijnFinanciën.be » Nieuws » Een lening aangaan of het spaargeld gebruiken ?

Een lening aangaan of het spaargeld gebruiken ?

Lening of spaargeld

In de huidige context van historisch lage rentevoeten op spaarrekeningen is het dubbel zo interessant om zich de vraag te stellen of het de moeite loont om, bijvoorbeeld, een tweedehandswagen met een kostprijs van 10 000 euro te financieren dankzij een lening of via zijn eigen spaargeld.

Op het eerste gezicht lijkt het antwoord voor de hand te liggen: het spaargeld gebruiken. Inderdaad... stel dat u het geld op uw spaarrekening laat staan, dan kan u in het beste geval genieten van een rendement van 0,5% (laten we optimistisch blijven) en anderzijds moet u bij een lening het bedrag terugbetalen tegen een rente van 2,5% (in dit geval opteren we voor een voorbeeld met een lage rentevoet). Een simplistische redenering zou dan zijn dat u bij het lenen dus een negatief rendement van 2% riskeert. Indien u geld nodig hebt voor een consumentenkrediet, kan dit negatief rendement al gauw oplopen aangezien de JKPs voor dit type lening gemakkelijk 6 tot 7 procent kunnen bedragen.

Bij uw uiteindelijke beslissing moet u rekening houden met ruimere overwegingen en dit in functie van uw globaal financieel profiel. Stel u bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat betekent een bedrag van 10.000 euro voor mij?  (percentage van het totale spaargeld)
  • Heb ik het geld nodig in geval van tegenslag (ongeval, ziekte, enz.)
  • Zal mijn kredietdossier aanvaard worden voor minder belangrijke aankopen ?
  • Hoe zullen de rentevoeten op de spaarrekeningen evolueren naar de toekomst toe ? Deze vraag is vooral interessant indien uw lening bijvoorbeeld een looptijd heeft van 48 maanden.

Wat denkt u ervan ? Heeft u een andere mening ? Wat zou u doen of heeft u gedaan ? Aarzel niet om een bericht achter te laten op ons forum of via ons contactformulier.

Ik deel :

Laat een reactie achter
Door uw reactie te plaatsen, stemt u ermee in dat de opmerking, de naam en de e-mail die in het formulier zijn ingevoerd, evenals uw IP-adres worden geregistreerd en gebruikt wordt zoals uitgelegd in de sectie "Een opmerking over een artikel schrijven" op de pagina "Juridische bepalingen en privacy beleid".

Newsletter

Schrijf u nu in om gratis onze nieuwsbrief per email te ontvangen!

“Op de hoogte blijven en vergelijken maakt het voor u mogelijk om geld te besparen en om op een efficiënte manier om te gaan met uw persoonlijke financiën."

Houdt u niet van spam? Wij ook niet ! We gebruiken uw emailadres louter voor het vermelde doeleinde, namelijk onze nieuwsbrief naar u versturen. Uw email zal in geen enkel geval verstrekt worden aan derden.

>> Meer informatie over de verwerking van uw gegevens <<