U bent hier : MijnFinanciën.be » Nieuws » Geld lenen om je studies te betalen

Geld lenen om je studies te betalen

Studie lening

Als we het over een studentenlening of studiefinanciering hebben, dan denken we meestal onmiddellijk aan de Verenigde Staten, aangezien studeren daar zo duur is. Maar spijtig genoeg is studeren in België ook verre van goedkoop. Je moet niet alleen het inschrijvingsgeld betalen, maar ook geld ophoesten voor de boeken, een computer, de syllabi, enz. Als je bovendien op kot wil gaan of in het buitenland wil studeren, dan zal je misschien wel nood hebben aan extra financiële middelen.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor studiefinanciering?

Zelf financiering

Zelf je studies financieren blijft natuurlijk de interessantste oplossing, maar dit is helaas niet altijd mogelijk.

Studiebeurzen

Onder bepaalde voorwaarden kent de overheid studiebeurzen toe aan jongeren om hen de mogelijkheid te geven om hun studies te betalen. Informatie over studiebeurzen in Vlaanderen kan je hier terugvinden: http://onderwijs.vlaanderen.be/node/2277. Meer informatie over studiebeurzen in Wallonië vind je hier terug: http://www.allocations-etudes.cfwb.be/ Of je recht hebt op zo’n beurs zal afhangen van je inkomsten of de inkomsten van je ouders.

Leningen om te studeren

Spijtig genoeg komt niet iedereen in aanmerking voor een studiebeurs. Indien je niet voldoet aan de voorwaarden, dan kan je een beroep doen op een lening om je studies te financieren. Je kan zo’n lening aanvragen bij een overheidsinstelling of bij een financiële instelling. Hogescholen of universiteiten bieden soms ook renteloze studentenleningen aan.

Geld lenen bij een financiële instelling

Financiële instellingen bieden meestal voordeligere tarieven aan voor een studielening, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien kunnen de aanbiedingen van de financiële instellingen onderling sterk verschillen. Het is daarom verstandig om eerst de leningen van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, alvorens een keuze te maken: door goed te vergelijken kan je heel wat geld uitsparen!

Eens je de beslissing hebt genomen om een lening aan te gaan, moet je vervolgens ook nadenken over welke kredietvorm het beste bij jou past. Als student beschik je namelijk over twee mogelijkheden.

Welke studiefinanciering kiezen?

Eerst en vooral kan je kiezen voor een persoonlijke lening op afbetaling. Concreet betekent dit dat de financiële instelling jou een bedrag leent dat jij of je ouders moeten terugbetalen via maandelijkse aflossingen. Het bedrag komt onmiddellijk op je rekening te staan. Je kan het geld dus gebruiken om bepaalde kosten te financieren, zoals bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld betalen, boeken aankopen, enz. De looptijd, de maandelijkse aflossing en de rentevoet zijn op voorhand gekend, dus kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een andere mogelijkheid is het aangaan van een flexibele geldreserve (of doorlopend krediet). De financiële instelling laat je toe om in het rood te gaan op je bankrekening, binnen een welbepaalde limiet natuurlijk. Tijdens je studies moet je enkel interesten betalen, het geleende bedrag moet je pas afbetalen binnen de 6 maanden na je studies. Je kent op voorhand de grenzen van je geldreserve, de rentevoet en de einddatum van je krediet. Deze kredietvorm is flexibeler dan een lening op afbetaling, maar houd wel rekening met het feit dat het dan wel belangrijk is om snel werk te vinden na je studies, om de lening te kunnen afbetalen.

Kan je zelf een lening aangaan of niet?

Hoeveel je maandelijks verdient, zal bepalen of je als student zelf een lening kan aangaan of niet. Meestal hebben studenten echter een te lage terugbetalingscapaciteit, dus zullen de ouders meestal de lening moeten aangaan.

Hoe kan je een persoonlijke lening online aanvragen?

1. Maak eerst een online simulatie
2. Vraag je lening online aan
3. Indien je aanvraag goedgekeurd wordt, dan zal je een offerte ontvangen
4. Stuur de offerte ondertekend terug indien je wil gebruikmaken van het aanbod.
5. Je kan de lening beginnen te gebruiken.

Ik deel :